onsdag 30 september 2009

Är det bra att ha "världens bästa" undervisning?Reflektion2,Inlägg 2

Man slås då och då av tidnings artiklar och debatt inlägg av att politiker är väldigt snabba att "ta åt sig äran" när vårt land presenteras vara bland då bästa länderna vad beträffar utblidning.Då är naturligtvis den sittande regeringen snabba att påpeka detta.Carlgren och Marton(2004) belyser även de litegrann detta med "världens bästa skola".

Nästa år är det valår och då skall det bli intressant att se om skolan överhuvudtaget kommer med i "valfläsket",eller om den blir nedprioritera pga eventuellt för hög arbetslöshet.

Således kan tyckas att om regerigen(OAVSETT FÄRGKOMBINATION) tycker att det är viktigt att bibehålla en hög standard på skolorna(världens bästa skola??) och elevernas kunnande så skulle man kunna tycka att bl.a lärartätheten är en mycket intressant faktor att räkna med när det kommer till att utvärdera om anslagen bör ökas eller inte.Om elevernas kunskaper skall kunna bibehållas/utvecklas så är väl det extra viktigt att eleverna får bra stöd/uppmuntran och uppmärksamhet i sin skola,då när lärartätheten ökar kommer vi att återfå "världens bästa skola".

Fy för läxor....Reflektion 2,inlägg 1.

Har idag varit på föreläsning om studieteknik.Något jag trodde mig behöva,då jag anser mig hela tiden "få ont om tid",som idag tex när jag skulle fortsätta läsa i Carlgren & Marton.

Jag hade redan igår skummat igenom kapitlen,rätt metod enligt föreläsaren,som nämnde att det var därför det hette "föreläsning" dvs läsa före.

Nu hjälpte det mig ändå inte så mycket eftersom jag inte är så jättebra på att skumläsa och således så fastnade jag redan tidigt i Carlgrens och Martons text angående lärandet(s 119),där de argumenterade för läxornas omfattning skulle öka eller inte.

Min reflektion blev genast:Varför läxor överhuvudtaget?Är läxor bra?Kan läxor avskaffas?Stimuleras lärandet av ett ökat läxläsande?

Självklart så(anser jag) beror det alltid på individen och även här från fall till fall.Om vi som framtidens lärare finner det ultimata sättet att förmedla inlärningsmetoder så kommer väl alltid eleverna att hinna med att förstå sin lärprocess under lextionstid och då kommer ju naturligtvis läxorna bli överflödiga,eller???Det är ju på lextionstid som eleverna kan få den bästa pedagogiska hjälpen,av oss utbildade lärare.Mina elever skall aldrig behöva få gå hem med läxor i allafall.

tisdag 29 september 2009

Med eller utan blogg?

Kommer jag att klara min studietid utan blogg?

Min första VFU


Nu skall jag snart få reda på min första VFU-placering och väntar med spänd förväntan på att jag skall få "rätt placering".

Jag kommer naturligtvis att ha full koll redan första dagen........